Autorijbewijs

We helpen graag met het vinden van een rijschool. Er zijn wat zaken waar je zelf kritisch op kunt zijn:

  • Bevalt de auto je waarin je de opleiding gaat volgen?
  • Hoe lang duren de lessen?  (Soms worden lessen voordelig aangeboden, maar blijken dan bijvoorbeeld maar 50 minuten te duren ipv een uur)
  • Wordt er een leskaart bijgehouden over jouw vorderingen?
  • Wordt er volgens een plan gewerkt?
  • Is er vervanging bij ziekte van je instructeur?
  • Heb je altijd les van dezelfde instructeur?

Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen, dit is een prima manier om dit soort zaken te bespreken.

Je rijschool reserveert het praktijkexamen, zorg er voor dat je tijdig zorgt voor het machtigen van je rijschool. Pas dan kunnen ze je examen reserveren. Je kunt dit doen door naar de site van het CBR te gaan. Je logt in via je DigiD.

Gezondheidsverklaring

Om examen af te leggen moet je gezond genoeg zijn. CBR beoordeelt dit aan de hand van een Gezondheidsverklaring. Je vult hem in, dat kan online. Doe dit ook tijdig.

Theorie

Voor je theorie-examen kun je jezelf voorbereiden, bijvoorbeeld met behulp van boekjes of een cd, je kunt ook online een cursus volgen of bij een rijschool een theorie-cursus volgen. Bovendien heb je aanbieders die je een spoed/dag opleiding aanbieden.  Onderschat het examen niet en bereid je goed voor. Het is zonde om het over te moeten doen. Het aanvragen van het examen kun je zelf doen via www.cbr.nl. Je kunt het ook via je rijschool aan vragen. Voor het afleggen van je examen heb je een geldig ID nodig.

Je mag een theorie examen afleggen wanneer je 16,5 jaar bent. Wanneer je slaagt blijft de uitslag 1,5 jaar geldig. Wanneer jet het examen gaat doen, zorg er dan voor dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt en neem je reserveringsnummer mee. Vanaf 1-11-2019 bestaat het examen uit 3 onderdelen:

  • Gevaarherkenning 25 vragen, je moet er minstens 13 goed hebben
  • Kennis, 12 vragen, je moet er minstens 10 goed hebben
  • Inzicht, 28 vragen je moet er minstens 25 goed hebben

Wanneer je meer moeite hebt met de theorie of heel veel zenuwen hebt kun je een wat aangepast examen kiezen.

Wanneer je geslaagd bent voor je theorie is dit 1,5 jaar geldig.

Tussen Tijdse Toets 

In de voorbereiding voor je praktijkexamen is het mogelijk een Tussen Tijdse Toets af te leggen.  Dit is een goede manier om te “wennen” aan het examen, bovendien kun je vrijstelling voor je bijzondere manoeuvres verdienen. De cijfers wijzen uit dat de slaagkans voor het examen met 20% toeneemt door het afleggen van een tussen tijdse toets.

Praktijk

Het praktijkexamen B leg je natuurlijk pas af na een gedegen voorbereiding. Informeer je goed voor je kiest voor een opleiding. Ook hier geldt vaak dat goedkoop, duurkoop kan worden wanneer je niet goed op let. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar zeker de kwaliteit. Past de manier van lesgeven of indelen van de lessen wel bij jou manier van leren en oefenen. Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen. Een prima manier om dit te toetsen.

Wanneer het tijd is voor je praktijkexamen neem je een geldige ID mee. Verder heb je een CBR oproep nodig, dit verzorgt de rijschool voor je. Je levert voor het examen een ingevuld “zelfreflectieformulier”in

Wat kun je verwachten op je examen?

Een examen duurt ongeveer 55 minuten.  Wanneer jij dat wilt, mag je instructeur meerijden. Soms kan dit niet, wanneer je bijvoorbeeld een mentor-examen hebt. Er gaan dan twee examinatoren mee. De instructeur mag dan niet meerijden.  Je maakt eerst kennis met de examinator, hij legt ook uit hoe het examen verloopt. Hij controleert je ID.

Dan loop je naar de auto’s, buiten moet je op een afstand van ongeveer 25 meter een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen. De examinator kan wat vragen stellen over de auto. Zowel over de buitenkant als over de binnenkant.

Een deel van de tijd die je rijdt wordt besteed aan zelfstandig rijden. Dit wordt getoetst door een navigatie opdracht.

Je moet dus laten zien dat je zelfstandig kunt rijden,  Er wordt op verschillende zaken gelet:

  • Je kijkgedrag
  • Of je goed voorrang verleent
  • Hoe je de auto bedient
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Gedrag op kruispunten en rotondes
  • Manoeuvres

Je hoort na je praktijkrit of je geslaagd bent.

Wil je nog meer informatie over het rijbewijs B?