Bromfiets rijbewijs

Wanneer je 16 jaar bent mag je op een bromfiets rijden.  Een bromfietsrijbewijs is dan wel verplicht, tenzij je al in bezit bent van je auto- of motorrijbewijs.

Theorie

Het theoriecertificaat kun je al gaan halen wanneer je 15,5 jaar bent.  Vanaf 16 kun je praktijklessen volgen en praktijkexamen doen.

Het theorie-examen duurt ongeveer 50 minuten en je moet er hiervan minstens 44 goed hebben. Je kunt een cursus volgen bij een rijschool om je theorie te oefenen. Je kunt natuurlijk ook met een theorieboek of cd zelf oefenen. Heb je veel moeite met de theorie door bv faalangst, dan kun je overwegen om een individueel examen aan te vragen. Dit moet altijd via een rijschool. Je krijgt dan wel hetzelfde examen, maar de tijdslimiet vervalt. Je zit alleen met een examinator en je mag vragen stellen wanneer iets niet duidelijk is.

Praktijk

Bedenk voor je zelf goed hoe je de voorbereiding voor het praktijkexamen wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld een dagopleiding volgen. Dit is niet voor iedereen de handigste optie. Vergelijk zo goed mogelijk de verschillende opleiders en kies wat het beste bij jou past. Let niet alleen op prijs, maar zeker ook op kwaliteit. Vraag wat je niet weet!

Neem naar het praktijkexamen een geldig ID mee en de officiƫle uitnodiging voor het examen.

Je praktijkexamen duurt ongeveer 45 minuten.  De examinator rijdt op een eigen bromfiets achter je aan. Je instructeur mag mee rijden op een eigen bromfiets.

Je wordt onder andere beoordeeld op de volgende punten:

  • Kijkgedrag
  • Voertuigbeheersing
  • Of je goed voorrang verleent
  • Inhalen
  • Rijden op kruispunten en rotondes

Na het examen hoor je meteen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd voor het bromfietsrijbewijs, dan mag je ook in een brommobiel rijden.

Wanneer je bij het CBR geslaagd bent, kun je bij de gemeente in je woonplaats het rijbewijs aanvragen.

Neem daar de volgende dingen voor mee:

  • Geld om je rijbewijs te betalen
  • Een pasfoto
  • Een geldige ID

Net als bij categorie B ben je eerst een beginnend bestuurder. Voor een beginnend bestuurder zijn de regels strenger.  Je bent 5 jaar beginnend bestuurder, wanneer je 16 of 17 bent wanneer je het rijbewijs haalt zelfs 7 jaar. Krijg je binnen deze periode 3 strafpunten dan  moet je het rijbewijs inleveren bij de politie. Je moet dan een rijvaardigheidsonderzoek afleggen bij het CBR, haal je dit niet dan moet je opnieuw het rijbewijs halen.

Wanneer je weet in welke examenplaats je wilt afrijden, dan kunnen wij je uitstekend helpen om een geschikte rijschool te vinden. Vul het formulier even in, alle beschikbare informatie wordt dan zo snel mogelijk naar je gemaild.

De kwaliteit van je rijopleiding helpt natuurlijk mee om te slagen voor je examen, maar ook om een verantwoorde verkeersdeelnemer  te worden.

Heb je vragen, mail even. Misschien kunnen we je helpen.