Rijbewijs BE

Wanneer u een auto met aanhangwagen wilt besturen, heeft u of Rijbewijs B nodig of B+ (code 96) of rijbewijs BE.

Met rijbewijs B mag u met een aanhanger rijden tot maximaal 750 kg. Het totale gewicht van de combinatie  mag niet meer zijn dan 3500 kg.  Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg dan is rijbewijs B alleen voldoende wanneer het totale gewicht niet boven de 3500 kg komt. Sinds 19-1-2013 mag de aanhanger zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kenteken bewijs van de auto moet blijken dat de auto deze ware aanhangwagen mag trekken.

Met het rijbewijs B+ mag een aanhangwagen van meer dan 750 kg meegenomen worden. Het maximale gewicht van de combinatie is dan 4250 kg.

U kunt een Rijbewijs B+ code 96 aanvragen bij uw gemeente op het moment dat u geslaagd bent voor het BE rijbewijs.

Rijbewijs BE geldt sinds 19-1-2013 voor personenauto’s met een aanhanger of oplegger van maximaal 3500 kg. Wa u voor deze datum al in het bezit van Rijbewijs BE dan blijven de oude regels van kracht. Er geldt dan geen maximumgewicht van aanhanger of oplegger. Het totale gewicht van de combinatie mag meer zijn dan 3500 kg. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kenteken of instructieboekje.

Ook voor het BE rijbewijs kun je op verschillende manieren oefenen voor het examen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een dagopleiding te volgen en direct aansluitend je examen af te leggen.

Wanneer je nog geen ervaring hebt is dit waarschijnlijk niet de handigste manier om het te halen. Bij twijfel is het ook voor dit examen handig om een proefles af te spreken. Je krijgt dan een beeld van wat je moet kunnen.

Praktijkexamen

Wat moet je meenemen naar het CBR?

 • Een geldig Nederlands autorijbewijs of EU-rijbewijs
 • Een geldig ID bewijs
 • Eventueel de vrijstelling van je TTT wanneer je deze gedaan hebt
 • De officiële uitnodiging voor je examen, dit verzorgt de rijschool

Je examen duurt ongeveer 55 minuten, de instructeur mag meerijden wanneer jij dat wilt.

Buiten doe je net als met rijbewijs B een ogentest, hierbij lees je op een afstand van ca 25 meter een kenteken op van een stilstaande auto.

De bevraging over de combinatie kan vrij uitgebreid zijn. Je kunt vragen verwachten over de belading, controle van de combinatie.

Je dient zelfstandig te kunnen aankoppelen en vervolgens ga je een rit maken.

De examinator beoordeelt of je voldoende veilig en zelfstandig kunt rijden en rekening houdt met de combinatie en andere weggebruikers.

Verder wordt er gelet op:

 • Beheersing van de combinatie
 • Kijkgedrag
 • Inhalen
 • Of je goed voorrang verleent
 • In en uitvoegen
 • Rijden op kruispunten en rotondes
 • Bijzondere verrichtingen

Direct na afloop van de praktijkrit hoor je of je geslaagd bent.